Dolar 32,5032
Euro 34,9839
Altın 2.430,21
BİST 9.802,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Osmaniye 30°C
Az Bulutlu
Osmaniye
30°C
Az Bulutlu
Cum 30°C
Cts 30°C
Paz 28°C
Pts 26°C

Anız yakanlara her dekar için idari para cezası veriliyor

Anız yakanlara her dekar için idari para cezası veriliyor
REKLAM ALANI
A+
A-
01/06/2022 18:45
118

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, anızın yakılması esnasında toprakta sadece hasat sonrası kalan köklerin yakılmadığının bilinmesi gerektiğini, toprağın önemli biyolojik özelliklerinin de zarar gördüğünü belirtti.
İspir, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Osmaniye’nin Kadirli ve Sumbas ilçelerinde başlayan hububat hasadında, tarlada kalan anızlar yakılarak yok edilmesinin doğru olmadığını kaydetti.
Anız yakmanın ülkemizde 1993 yılından beri yasak olduğunu ve toprağın verimlilik unsurlarına uzun vadede ciddi zarar verdiğinin bilindiğini ifade eden İspir, şunları kaydetti:
“Anız toprağın geleceği, toprak ise bizim geleceğimizdir. Anız yakmak geleceğimizi, bize emanet edilen en değerli varlığımızı yakmaktır. Bu gerçek asla unutulmamalıdır. Hasat sonrası tarlada kalan bitki saplarının sürülerek temizlenmesinin masraflı olduğunu düşünen bazı üreticilerin bu artıkları yakmayı tercih ediyor, “Anızın yakılması esnasında toprakta sadece hasat sonrası kalan kökler yakılmıyor. Toprağın önemli biyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri de zarar görüyor.”
İspir, Çevre Kanunu’nun ilgili maddesine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için idari para cezası verildiğini kaydetti.
Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda bu cezanın 5 kat artırıldığını anlatan İspir, “Üreticilerimizden hem cezai durumla karşılaşmamaları, hem de çevre ve doğal ekosistem sağlığı açısından mısır hasadı sonrasında anızlarını yakmamaları konusunda duyarlılık bekliyor, bereketli bir hasat dönemi diliyorum”
Anız yakıldığında topraktaki mikro organizmaların yüzde 70 zarar görüyor, verimliliği düşen topraktan daha iyi ürün almak isteyen üreticilerin, daha fazla toprak işleyerek ve kimyasal kullanarak masrafının arttığını ve bunun da çevreyle ilgili sorunlar ortaya çıkarıyor” dedi. Kadirli Ziraat Odası

ARA REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.