BAŞKAN TOPAL; ARILAR İÇİN ÇALIŞIP ARI GİBİ ÇALIŞMALIYIZ DEDİ.
Osmaniye merkez ve ilçeleri Bal Üreticiler Birliği Başkanı İsmet TOPAL 20 Mayıs Dünya arı günüyle ilgili yaptığı yazılı açıklamasında; Birlik yönetimi olarak, Arılar için çalışıp, Arı gibi çalışmalıyız dedi.
Değerli arıcı arkadaşlarım; Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 20 Aralık 2017 tarihinde aldığı kararla 20 Mayısı “Dünya Arı Günü” olarak ilan edilmiş ve Dünya Arı Günü ilk kez 20 Mayıs 2018 de kutlanmıştır.
Bu tarih modern arıcılığın öncülerinden olan Anton Jansa’nın doğum günü anısına seçilmiştir.
Şimdi arıları ve onların yaşamları ve sistemlerini nasıl destekleyebiliriz, dönüşüm ve desteklemeyi yeniden düşünme zamanıdır.
Arılar yüzyıllardır insanlara, bitkilere ve çevreye faydalı işler yapmaktadır.
Yabani tozlayıcılar ile birlikte arılar, biyoçeşitliliğin sürdürülmesi, birçok bitkinin üretimi ve yaşamının garanti altına alınması, ormanların yenilenmesinin desteklenmesi, iklim değişikliğine adaptasyon ve sürdürülebilirliğin teşvik edilmesi ile tarımsal ürünlerin miktar ve kalitelerinin geliştirilmesinde önemli rol oynamaktadır.
Her yıl 20 Mayıs Dünya Arı Gününü kutlayarak, arı ve diğer tozlayıcıların dünya ve insan sağlığını korumak için oynadığı başlıca rol ve bugün karşılaştıkları birçok zorluğa karşı farkındalıklarını artırılabiliriz.
Değerli hamşahrilerim, Azalan arılar ve tozlayıcılara karşı; Bu gün kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve herkese düşen görev; tozlayıcıların ve yaşam alanlarının korunması ve genişletilmesi, onların sayılarının ve çeşitliliğinin artırılması ve arıcılığın gelişiminin sürdürülebilir olmasının desteklenmesidir.
Arılar yaşam demek, arı varsa hayat var demektir.. Hepimizin yaşamı, onların yaşamına bağlıdır.
Tozlaşma, bitkiler dünyasında, türlerin devamlılığını sağlar. Yapılan gözlemlere göre, insanların besinlerinin % 90’ından fazlasını oluşturan 100 bitki türünden dörtte üçü arıların tozlaşması (polinasyon) sayesinde elde edilmektedir. Günde 20.000 arı kovandan bir kaç kez çıkarsa, her gün 20 milyon veya daha fazla çiçeğin tozlaşması sağlanabilir. Tarımsal ürünlerin arılar tarafından tozlaştırılması yalnızca verimi artırmakla kalmaz aynı zamanda meyve kalitesini de yükseltir.
Hem kovan varlığı hem de bal üretimi bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasındadır. Ancak kovan başına bal üretiminin artırılması gerekmektedir.
Arıcılık artık stratejik alan haline gelmiştir. Önemine binaen yasal ve yapısal düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Sürdürülebilir hedefler için girişimler; kişisel, Arıcılar ve Çiftçiler ve İlgili Bakanlıklar olarak planlanmalıdır.
Başkan TOPAL: Kamu, STK’lar ve özel sektör işbirliği ile, arıların sağlığını tehdit eden onlarca hastalığı tehdit olmaktan çıkarıp minimize etmek üzere ulusal bir proje uygulanmalıdır.
Çiftçi-Arıcı koordinasyonu daha da geliştirilerek zirai mücadele de kullanılan pestisitlerle arıların ölümüne sebep olan uygulamaların önüne geçilmelidir.
Arıcılık faaliyetleri eğitim çalışmalarıyla bilinçli olarak yürütülmeli, planlı, programlı bir yetiştiricilik sistemiyle, yüksek verimli ana hatlar elde edilmelidir.
Arıların geleceği insanların geleceği demektir. Gerçek olan; “Arı yoksa, tozlaşmada yok, bitkide yok, hayvanda yok, insanda yok. demektir”
Şahsım ve Birliğimiz adına, en kalbi duygularımla 20 Mayıs 2024 Dünya Arı Günü’nü kutluyor, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum. diye konuştu. İsmet TOPAL
Osmaniye merkez ve ilçeleri Bal
Üreticiler Birliği Başkanı