Dolar 32,5383
Euro 34,9001
Altın 2.427,33
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Osmaniye 33°C
Açık
Osmaniye
33°C
Açık
Çar 34°C
Per 30°C
Cum 28°C
Cts 32°C

Çift Dilli Yazıtları UNESCO Dünya Belleği Kütüğü ‘ne alındı

Çift Dilli Yazıtları UNESCO Dünya Belleği Kütüğü ‘ne alındı
REKLAM ALANI
A+
A-
15/04/2022 19:19
124

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nde yer alan çift dilli yazıtlar, UNESCO Dünya Belleği Kütüğüne kaydedildi.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde bulunan Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nde yer alan Anadolu Hiyeroglif ve Fenike dilinin bir arada kullanıldığı 2 bin 700 yıllık yazıtlar, Küresel Stratejik Araştırmalar Derneği (KÜRSAD), Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ortak yürüttüğü çalışmayla, UNESCO Dünya Belleği Kütüğüne miras olarak kaydedilen 70. eser oldu.
Üniversite  Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun,   UNESCO’ya yapılan başvuruya KÜRSAD’ın ön ayak olduğunu söyledi.
KÜRSAD’ın kendilerine yaptığı başvuru üzerine Karatepe Örenyeri’nde bulunan yazıtların UNESCO Dünya Belleği Kütüğüne alınması için bir komisyon kurulmasına karar verildiğini dile getiren Rektör Uzun, “Biz de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüyle görüşerek ortak bir komisyon oluşturduk ve UNESCO nezdinde çalışmalara hız verdik. Sonuç itibariyle sevindirici bir netice de aldık. Hem ülkemiz hem de Osmaniye’miz açısından UNESCO Dünya Belleği listesine girmek gerçekten önemli bir şey çünkü dünyanın birçok yerinde bu listeye girmek için bekleyen yerler var. Biz, onları geride bırakarak bu listeye girmiş olduk.” ifadelerini kullandı.
Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin arkeolojik açıdan dünya tarihinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Turgay Uzun,  “Bölgemizde zaten çok zengin bir arkeolojik miras var ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, burada gerçekten çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu arkeolojik değerlerin gün yüzüne çıkarılması adına, arkeoloji bölümümüzdeki arkadaşlarımız bölgemizde birçok yerde kazılara katılıyor. Türkiye’nin her yerinde kazılara katılıyorlar ama tabi öncelikle üniversitemizin temsil edildiği bölgemizdeki kazılarda daha etkin bir biçimde yer aldıklarını söyleyebiliriz.” dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun da, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmasının ardından müzenin önemli turizm destinasyonları arasına girdiğini aktardı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, “Bu sayede hem Karatepe Aslantaş Müzesi bir kere daha dikkati çekmiş hem de Karatepe yazıtları UNESCO listesindeki 70 kayıtlı miras eser arasına girmiş oldu.” dedi.
KÜRSAD Başkanı Mustafa Çakar, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nde bulunan yazıtların UNESCO Dünya Belleği Kütüğüne alınması için OKÜ ile ortaklaşa bir çalışma yürüttüklerini söyledi. OKÜ

ARA REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.