Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Osmaniye 24°C
Az Bulutlu
Osmaniye
24°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 28°C
Sal 32°C

Çiftçilere yönelik Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Projesi

Çiftçilere yönelik Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Projesi
REKLAM ALANI
A+
A-
30/07/2021 20:14
239

Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Projesi kapsamında çiftçilere tuzak dağıtımı gerçekleştirildi.
Projenin bütçesinin tamamının  Osmaniye İl Özel İdaresi tarafından karşılanan proje hakkında bilgi veren Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mustafa Örel projenin uygulanması ile Akdeniz Meyve Sineğinin narenciye ve diğer meyvelere vermiş olduğu yaklaşık %60 civarındaki kayıp önleneceği açıkladı.
Müdür Yardımcısı Örel  “Akdeniz Meyve Sineği [Ceratitis capitata] 1824 yılından beri varlığı bilinen en önemli meyve zararlılarından birisidir. Çiftçilerimiz narenciye ve diğer meyve bahçelerinde Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı kimyasal mücadele yapmaktadırlar. Bitkisel üretimde kalıntının en etkin çözümü biyolojik ve biyoteknik mücadeledir.
Bu proje ile çiftçilerimiz, Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede biyoteknik mücadelenin daha etkili ve yararlı olduğunu görmüşlerdir. Daha sonraki yıllarda bu alanlardaki mücadele yöntemleri diğer çiftçilerimize de örnek teşkil edecektir. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz tarafından kurum bahçesinde turunçgil üreticilerimize Akdeniz Meyve Sineği kitlesel yakalama tuzağı dağıtılmıştır.
Projenin toplam maliyeti 43.600 TL’dir. Proje toplam tutarının %100’ü Osmaniye İl Özel İdaresi tarafından karşılanmıştır. Projenin uygulanması ile Akdeniz Meyve Sineğinin narenciye ve diğer meyvelere vermiş olduğu yaklaşık %60 civarındaki kayıp önlenecektir” dedi.
İl Müdür Yardımcı Mustafa Örel proje ile ilgili verdiği bilgilendirmede “Bu yıl İl Müdürlüğümüz tarafından projesi yapılan biyoteknik mücadele kapsamında 1.000 adet Akdeniz Meyve Sineği Kitlesel Yakalama Tuzağı Osmaniye Valiliği Özel İdare bütçesinden turunçgil üreticilerine verilmek üzere satın alınmıştır. Tamamı Özel İdare bütçesinden karşılanan kitlesel yakalama tuzakları 30 çiftçimiz tarafından 250 dekar alanda kullanacaktır” dedi.
Programın devamında Ziraat Mühendisi Ş. Demet Başaran üreticilere Akdeniz Meyve Sineği konusunda bilgi verdi.
Akdeniz meyve sineğinin verdiği zararın büyük bir ekonomik kayba neden olduğunu belirten Başaran, doğal dengenin korunması için bu tür biyoteknik mücadele yöntemin tercih edildiğini söyledi. Başaran, sözlerinin devamında meyve sineği tuzağı konusunda üreticilere teknik bilgi verdi.
Verilen bilgilerin ardından İl Müdür Yardımcısı Mustafa Örel, üreticilere meyve sineği kitlesel yakalama tuzaklarını dağıttı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

ARA REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.