Kaya “Yer fıstığı söylemini kullandığımız yerde, Osmaniye yer fıstığı diyelim”
Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından tarladan Sofraya Osmaniye Yer Fıstığı Çalıştayı düzenlendi.
Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ve Osmaniye Ticaret Borsası iş birliği ile Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Toplantı Salonunda düzenlenen Çalıştaya; Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Osmaniye Milletvekili İsmail Kaya, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Suat Yılmaz, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Suat Kaymak, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, yer fıstığı üreticileri katıldı.
Osmaniye yer fıstığı tarımı, işlenmesi ve pazarlanması konularındaki sorunların çözüm ve önerilerinin değerlendirildiği Çalıştay, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürü Reşat Yıldız Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü’nün çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Programın devamında konuşan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Yer Fıstığı Koordinatörü Dr. Abdullah Kadiroğlu ise yer fıstığı ve Türkiye’de yer fıstığı ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Daha sonra konuşan Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sanayi İşbirliği Koordinatörü Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Bülent Yanıktepe ise Osmaniye’nin en önemli tarımsal ürünü olan yer fıstığının ürün çeşitliliğinin artırılmasının ve katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesinin gerekliliğini ifade ederek, yer fıstığının kullanım alanlarının genişletilmesinin ürünün ekonomik değerini yükselteceğini kaydetti.
Çalıştay’da konuşan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Oğuz Alibekiroğlu, DOĞAKA olarak yer fıstığının işlenmesi, paketlenmesi, farklı ürünlerde kullanımına yönelik yatırımlara destek vermeye gayret ettiklerini söyledi.
Daha sonra konuşan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Suat Yılmaz ise Çalıştay’ın Osmaniye’ye, Bölgemize ve Ülkemize hayırlı olmasını temenni etti.
Programın devamında konuşan Osmaniye Milletvekili İsmail Kaya, yer fıstığında en fazla üretim yapılan illerin Adana ve Osmaniye olduğunu, Türkiye’de üretilen yer fıstığının %95’ine yakınının Osmaniye’de işlendiğini ve ticaret merkezinin Osmaniye olduğunu belirterek, “Yer fıstığı söylemini kullandığımız yerde, Osmaniye yer fıstığı diyelim. Pazarda da, satarken de, piyasada da her alanda zaten Osmaniye yer fıstığı tescillendi. Bu Çalıştay’ın da buna vesile olmasını sağlayalım. Bu ürünün adı Osmaniye yer fıstığı.”dedi.
Osmaniye Milletvekili İsmail Kaya sözlerinin sonunda Çalıştay’ın ilimize hayırlı olmasını dileyerek, Çalıştay’ın düzenlenmesinde emeği ve katkısı olan herkese teşekkür etti.
Çalıştay’da konuşan Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Enstitünün ilimizde kazandırılmasında başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasının devamında, “Doğru tespitleri yapmadan, eksikleri doğru teşhis etmeden ve bir yol haritası belirlemeden doğru sonuca gitmemiz mümkün değildir. Bu anlamda Osmaniye yer fıstığının kalitesinin artması, çiftçilerimizin daha fazla kazanması, pazarının artması, ilimize ve ülkemize ekonomik katkısının artması için böyle Çalıştayların düzenlenmesinin önemli olduğuna inanıyorum. Çalıştay’da sunum yapacak değerli Hocalarımıza öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Gerekli dersleri alabilmemiz için ortaya konulacak sonucun somut, gerçekçi ve uygulanabilir tespitler ve öneriler olması önemli. Bu Çalıştay’dan güzel sonuçlar almayı, ilimize ve ülkemize hayırlı olacak uygulamaların çıkmasını, bize yol gösterecek, doğru ve uygulanabilir hedefleri koyacak sonuçların çıkmasını arzu ediyorum. Çalıştay’ın düzenlenmesinde katkı sağlayan herkese ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”dedi.
İki oturum halinde düzenlenen Çalıştay’ın yer fıstığı hasadı ve yetiştiriciliği isimli ilk oturumunda Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinden Prof. Dr. Necmi İşler moderatörlüğünde; Erciyes Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Arslan “Yer fıstığında sulama ve gübreleme”, Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Bülent Uzun “Yer fıstığında hastalık, zararlılar ve yabancı otlarla mücadele”, Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. Emin Güzel “Yer fıstığında modern hasat teknikleri ve kurutma”, Akdeniz Üniversitesinden Doç. Dr. Engin Yol “Yer fıstığında modern ıslah teknikleri” konulu sunumlarını yaptılar. İlk oturum sorunlar ve çözüm önerileri ile son buldu.
Çalıştayın yer fıstığı işleme ve pazarlama konulu ikinci oturumunda ise Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinden Doç Dr. Pembe Evci Çürük moderatörlüğünde TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsünden Dr. Hayrettin Özer ve Ceyda Pembeci Kodalbaş “Yer fıstığında aflatoksin sorunu ve önleme yöntemleri, AB Projesi MycoTWİN”, Migros Ürün Güvenliği Yöneticisi Hande Balta “Perakende sektöründe yer fıstığı sorunları ve yer fıstığındaki iyi üretim uygulamaları projesi”, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinden Doç. Dr. Halef Dizlek “Yer fıstığı ürün çeşitliliği ve inovatif ürün geliştirme”, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinden Doç. Dr. Adnan Bozdoğan “Yer fıstığının yağ sanayisine kazandırılması” konulu sunumlarını yaptılar.
Çalıştay görüş ve önerilerin alınması, soruların cevaplanması ile son buldu. Osmaniye Valiliği