Osmaniye’de 2021 yılı kurbanlık kilogram fiyatları küçükbaş 35 TL, büyükbaş 28-29 TL olarak belirlendi.
Osmaniye’de 2021 yılı kurbanlık kilogram fiyatları küçükbaş 35 TL, büyükbaş 28-29 TL olarak belirlendi.
Osmaniye Ticaret Borsasında Başkanlığında Borsa Başkanı Sait Çenet, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Saygılı, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çoşkun, Kırımızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Tevfik Dağ isimlerinden oluşan kurul tarafından belirlendi.
Kurbanlık fiyatlarını değerlendiren Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Saygılı Hayvancılık sektörü artan yem fiyatları karşısında sürdürülemez duruma geldiğini söyledi.
Bu bayramda artan fiyatlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Birliği Başkanı Saygılı “Biz fiyatları belirlerken hayvan yetiştiricileri mağdur olmaması için uğraştık aynı zamanda tüketicinin de alım gücüne hitap ettik.
Bu sebepten dolayı 2021 yılı Kurbanlık fiyatlarını belirlemede üretici de tüketici de mağdur olmaması için elimizden geleni yaptık. Yem fiyatlarında yüzde yüze yakın artış yaşandığını hasat döneminde olmamıza ve fiyatların düşmesini beklememize rağmen ama tam tersi fiyatları geçen yıla göre aşırı şekilde artmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi özellikle son dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Anadolu’nun birçok ilinde kuraklığın hat safada olmasıdır ve elde edilecek verim düzeyinin çok düşük olmasıdır. Dolayısıyla buda insanları kaygılandırıyor.
Yem fiyatları başta olmak üzere hayvancılık yapan işletmelerin yem girdilerine kullanacağı hammaddeler ve kaba yem fiyatlarında aşı bir artışa neden oldu. geçen yıl hasat döneminde arpanın kilogram fiyatı 1 lira 20 kuruş civarındaydı şu an 2 lira 50, 2 lira 80 kuruş arasındadır, yem fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde bir artış var Beyaz saman geçen yıl 30-35 kuruş civarındaydı şuan 70 80 kuruş civarında özellikle küçükbaş hayvancılığın kullandığı kırmızı mercimek samanı geçen yıl 70-80 kuruş civarındaydı şu an 1 lira 70-80 kuruş civarında, arpa geçen yıl 1 lira civarındaydı şu an 1 lira 70 kuruş civarında fabrika yemi geçen yılın torbası 80-85 lira civarındayken şu an 150-160 civarındadır.
Yani şöyle geneline baktığımızda özellikle özellik ile hayvancılık yapan işletmelerdeki işletmenin yaklaşık yüzde 70-75’i yem girdilerinden oluşmaktadır. Bu fiyatlar yüksek olduğu için ise üretici kara kara düşünüyor. Biz fiyatları belirlerken bunu göz önünde bulundurduk. Tabii her ne kadar üreticiyi düşündüğümüz kadar aynı zamanda Tüketiciyi de düşündük fiyatlarımızı belirlemede Buna dikkat ettik” dedi. Resul Özdil