Dolar 32,4344
Euro 34,4578
Altın 2.488,57
BİST 9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Osmaniye 29°C
Parçalı Bulutlu
Osmaniye
29°C
Parçalı Bulutlu
Çar 29°C
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C

Prof. Dr. Gülsevin ÖKÜ’ de Konferans Verdi

Prof. Dr. Gülsevin ÖKÜ’ de Konferans Verdi
REKLAM ALANI
A+
A-
18/10/2022 18:39
98

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) tarafından 15 Temmuz Şehitleri Amfisi’nde düzenlenen “Dünya Dili Türkçe” konulu konferansa katıldı.

OKÜ 15 Temmuz Şehitler Amfisinde düzenlenen, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Kültür ve Edebiyat Kulübü tarafından düzenlenen konferans, saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.

ARA REKLAM ALANI

OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, yaptığı açılış konuşmasında milleti bir arada tutan en önemli değerlerin başında dil geldiğini söyledi.

Birlik beraberliği perçinleyen unsurlardan en önemlisinin Türkçe olduğunu ifade eden Uzun, şunları kaydetti:
“Devletlerin bağımsızlığını oluşturan unsurlardan en önemlisi olan dil, insan topluluklarını bir amaç etrafında toplayıp aralarında duygu ve düşünce birliği oluşturarak onların “millet” sıfatını almasını sağlar. Bugün Türk milleti, Türk dünyası söz konusu olduğunda, karşımıza hemen Türkçe gerçeği çıkmaktadır. Balkanlardan Çin’e kadar olan alanda yaşayan Türkler, farklı devletler içinde, farklı konuşma biçimlerini geliştirmiş olsalar bile, hepsi Türkçe konuşmaktadır.”

Dünya dili olmanın bazı ölçütleri olduğunu belirten Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, konuşmasında “Türkçe’ye dünya dili diyoruz. Diğer diller dünya dili değil mi? Hiç düşündünüz mü? Ben düşündüm ve öbür dillerin hepsine de dünya dili dememiz mümkün değildir. Sadece çok azı dünya dilidir. Çünkü dünya dili olmak başka bir kavram. Onlara dünyada konuşulan diller diyebiliriz. Ya da dünyanın dili diyebiliriz. Ama dünya dili başka bir kavramdır. Bunun içini doldurmamız gerekir” dedi.

Türkçe tarihe çıktığından bugüne hep devlet dili olmuştur diyen Prof. Dr. Gürer Gülsevin, “Biyolojide millet kavramını bulamazsın çünkü bu biyolojik bir birlik değildir. Milletler, sosyolojik birliklerdir. Nedir millet? Türkçe sözlükte çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında din, tarih, duygu, ülkü, görenek ve gelenek olan insan topluluğu diye geçer. Şimdi o zaman elimizde bir Türk kavramı var. Türk, bir millet adıdır. Milletler sosyolojik açıdan farklı kabilelerin, aşiretlerin, etnik unsurların bir araya gelmesiyle oluşan topluluklardır. Hele Türk gibi büyük bir millet, en eski dönemlerde bile tarif edilen bir milleti sadece göz rengiyle, kafatasıyla anlayamazsınız. Selçuklular Batı’ya geldikten sonra kurulan devletlerde Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nde dünya bize ‘Türk’ demiş ama dar anlamda biri Kırgız olmuş, diğeri Özbek olmuş, geniş anlamda hepimiz Türk’üz” diye konuştu.

Türkiye’de son zamanlarda ortaya çıkan “plaza dili” kavramını eleştiren Gülsevin, şöyle devam etti:
“Bunlar işte televizyonda karşınıza çıkıyor, bir sanatçı konuşurken öyle konuşuyor, işte bunlar istilaya uğramak. Allah’a şükür şu anda istilaya uğramadık. Tarihi dönemlerde de biz bunu yaşadık. Yani bakın bizim çok güzel bir edebiyatımız var. İçinde şems geçen, kamer geçen çok güzel edebiyatımız var. Ama gençlere eski Türk Edebiyatı dediğimiz zaman korkuyorlar çünkü çok ağdalı bir üslup var. Bunu da bazı yazarlar yüksek edebiyat yapmak için ya da edebiyat kabiliyetleri daha zayıf olduğu için bu kelimelere sığındılar. Yani kullanılmamış kelimeleri lügatten bulup çıkardılar ama Fuzuli’yi, Baki’yi, Nedim’i hepimiz gayet güzel, o edebiyat zevkiyle okuyoruz. Bazıları bu kelimeleri dalga geçmek için koyuyorlar insanların önüne. Bu konuşma, şu anki ‘plaza dili’ gibiydi. Onlar, geldikleri gibi gittiler”
Konferans sonunda OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’e günün anısına hediyeler takdim etti.

Ümit KAHRAMAN

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.