Dolar 32,5995
Euro 34,8109
Altın 2.499,43
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Osmaniye 24°C
Az Bulutlu
Osmaniye
24°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 28°C
Sal 32°C

Vali Yılmaz, OSB Muz Serası hakkında bilgiler verdi

Vali Yılmaz, OSB Muz Serası hakkında bilgiler verdi
REKLAM ALANI
A+
A-
29/11/2022 20:53
87

Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz, Türkiye’nin ilk karma Organize Sanayi Bölgesinde başlayan Muz Seracılığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Vali Yılmaz, oluşturulan muz serasının hem topluma hem de diğer OSB’lere örnek olmasını temenni ettiklerini söyledi.
Vali Yılmaz açıklamasında 130 sanayi tesisinin bulunduğu OSB’de insan, çevre ve toplum için daha fayda sağlayacak bir alan haline getirme düşüncesi ile bu adımın atıldığını ifade ederek gıda krizinin kapıda olduğu bir dönemde tarım gibi değer yaratan bir konuda neden değerlendirmeyelim diye düşünüldüğünü ve bu konuda adım atıldığını söyledi. Yılmaz açıklamasının devamında; “Bilindiği gibi ülkemiz önemli oranda muz ithalatçısı. Fakat özellikle bizim Akdeniz Bölgesi’nde muz üretimi yapan birçok üretici var. Oldukça başarılı olduklarını da görüyoruz. Fakat Osmaniye’de muz üretimi pek yoktu. Yerfıstığı, turp ve zeytin gibi önemli tarım ürünleriyle öne çıkan Osmaniye’de bu projeyle birlikte muz ekiminin de hızlanacağını düşünüyoruz. Projeyi hazırlarken başından sonuna kadar tamamen uzman bir ekiple çalıştık. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) ile iş birliği yaptık. Bilim insanlarımızın yaptığı toprak analizi neticesinde arazimizin muz ekimine uygun olduğu tespitinden sonra projemizi uygulamaya koyduk. Stratejik ve planlı bir şekilde ilerledik. Yaklaşık 1,5 yıllık bir çabanın sonucunda ilk hasadımızı gerçekleştirerek ürünümüzün satışına da başladık. Projemiz bölgemizde ve ülkemizin farklı yerlerindeki organize sanayi bölgeleri tarafından da yakından takip ediliyor. Konuyla yakından ilgilenen yöneticiler, biz de böyle bir şeyi nasıl yapabiliriz diye bizden bilgi alıyorlar. Böyle güzel bir konuda örnek olmak, OSB’miz ve bölgemiz adına oldukça sevindirici bir gelişme” ifadelerini kullandı.
Hasadı yapılan muzların iç pazara yönelik olarak satışa hazırlandığını ifade eden Vali Yılmaz, seraya harcanan miktarın 2 yılda kendini amorti edeceğini vurguladı. Yılmaz; “Seramızı ilk etapta 20 dönümlük bir arazide kurduk. Toplam 4 milyon TL’lik bir yatırım yaptık. İlk hasat yılında 150 ton civarında bir ürün elde ettik. Yıllık ortalama 2 milyon civarında bir gelir elde edeceğiz. Proje kendisini 2 yılda amorti etmiş olacak. Bu yatırımla OSB’mizin sabit giderlerinin yaklaşık yüzde 30’unu karşılıyor olacağız. Sanayicilerimize bu projeyle hem onlara destek olacağız hem de tarımda dışarıya giden kaynaklarımızın ülke içinde kalmasına katkı sağlayacağız. Muz ile ilgili planlamamız şu anda 20 dönümlük alanda. Şimdilik büyütmek gibi hedefimiz yok. Biz sadece buradaki alanı değerlendirmek üzere bu projeyi hayata geçirdik. Biz istiyoruz ki, Osmaniye ve bölge insanı bizden örnek alsın ve böyle muz seraları kursun. Çünkü bizim yaptırdığımız hesaplamalara göre 1500-2000 metrekarelik bir sera Anadolu’da bir ailenin geçimini sağlayacak bir ekonomik değer yaratıyor” dedi.
OSB’de sadece muz değil biber, salatalık, patlıcan, karnabahar, lahana, domates gibi ürünlerin deneme üretiminin de yapıldığını söyleyen Vali Yılmaz; Şimdi burada 500 metrekarelik alanda domates ekimi yaptık. Bunun hasadını da yakında yapacağız. Buradan da yaklaşık 100 bin TL gelir hedefimiz var. Ayrıca seramızdan önce burada zeytin ağaçları dikmiştik. Onların da hasadını yaptık. 2 ton ürün aldık. 500-600 kg civarında yağ elde ettik. Burada 15 dönümlük bir araziyi daha tarım yapılabilecek hale getirmek istiyoruz. Bununla birlikte kuş, güvercin, köpek ve kuzuların olduğu, hayvanlar için özel bölümümüz de var. Ayrıca seramızın içinde muzun diplerindeki otları temizlesin diye 100 tavuğumuz var. Amacımız; bu konularda toplumda farkındalık oluşturmak. İstiyoruz ki, insanlar bizden ilham alsın, cesaret bulsun ve bu tür seralar ve tarım yapılan alanlar çoğalsın” diyerek güneş enerjisi üretimi yapan bir santralinde kurulduğunu temiz ve yenilenebilir enerji üretimi için çalışmaların sürdüğünün altını çizen Osmaniye Valisi; “Burada güneş enerjisi için toplam 9 milyon dolar yatırım gerçekleştirdik. Toplam 7.5MW’lik bir kapasitemiz var. Yatırımın tamamı için kredi kullandık. 4 yıldır faaliyette olan bu santral; ana para, amortisman ve finansman maliyetleri dahil olmak üzere kendi kredisini ödeyebiliyor. Aynı zamanda ürettiği enerji ile organize sanayi bölgemize kaynak da sağlıyor. Önümüzdeki dönemde burada dört sahamız var, onları birleştirerek panelleri yenileyeceğiz. Bu çalışmalarla birlikte güneş enerjisi üretiminde verimliliğimiz daha da artacak. Yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağı olarak karbon salımının azaltılmasına daha da fazla destek olmuş olacağız” dedi.
Bölge insanının ufkunu açan ve örnek teşkil eden çalışmaların devam edeceğini aktaran Vali Yılmaz; “Güneş enerjisi ile ilgili yatırımımızdan sonra “Muz Serası Projesi” bizim burada ana işimiz olan sanayicilik ile birlikte farklı ve yenilikçi işler de üretebileceğimizi açık bir şekilde gösterdi. Her iki projemizde de Yönetim Kurulu Üyelerimizin çok büyük bir emeği oldu. OSB Yönetimi olarak sanayicilerimizin birçok gideri olduğunu biliyoruz. Osmaniye OSB Türkiye’nin en fazla elektrik tüketilen 2. ve en fazla doğalgaz tüketilen 5. sanayi bölgesi. İşte bu yenilikçi projelerle hem onlara destek oluyoruz hem de kaynaklarımızın bölgemizde ve ülkemizde kalmasına katkı sağlıyoruz. Sanayi ve tarımın iç içe geçmiş bir şekilde üretken olabileceğini gördük. Bu kapsamda mevcut projelerimizi daha da geliştirmek ve bunlara yenilerini eklemek istiyoruz. Farklı tarım ürünlerine yönelik çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca solucan gübresi ve ilaç endüstrisinde tedavi amaçlı kullanılan akrep zehri üretimi gibi alternatif fırsat alanlarında da ön araştırmalarımıza başladık. Atık üretmeyen, geri dönüşüm sağlayan, temiz enerji kaynaklarını kullanan, karbon salımını her geçen gün azaltan, tarım ve doğayla bütünleşen bir organize sanayi bölgesi hayal ediyoruz ve çalışmalarımızı bu yönde şekillendiriyoruz. Bütün üyelerimizin bu yatırımdan büyük bir memnuniyet duyduğunu biliyoruz. Diğer birçok organize sanayi bölgesi de bizden ilham alarak benzer projelere başlıyor. Bu ülkemiz adına da oldukça sevindirici bir gelişme. Oluşturduğumuz pozitif etki ve üyelerimizden aldığımız olumlu geri bildirimler organize sanayimizde yenilikçi işler üretmek için bizi daha da cesaretlendiriyor” diyerek açıklamasını noktaladı.
Osmaniye Valiliği

ARA REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.