Dolar 32,5813
Euro 34,7803
Altın 2.507,96
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Osmaniye 24°C
Az Bulutlu
Osmaniye
24°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 29°C
Sal 32°C

YEREL BASIN KENDİ KADERİNE TERK EDİLMİŞTİR

YEREL BASIN KENDİ KADERİNE TERK EDİLMİŞTİR
REKLAM ALANI
A+
A-
08/01/2022 19:01
153

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir açıklama yapan Osmaniye Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti (CGC) Başkanı, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu (AGF) Genel Sekreteri ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) yönetim kurulu üyesi Ali Cihangir, “Basın, demokrasinin mihenk taşıdır. Ancak özellikle yerel basın son yıllarda yalnızlaştırılmış ve kendi kaderine terk edilmiştir.” dedi.

Pandemi sürecinde çok zor şartlarla ayakta kalmaya çalışan yerel basın kuruluşlarının dövizdeki dalgalanmalarla zor duruma düştüğünü belirten CGC Başkanı Cihangir, “Özellikle yerel yayın yapan gazeteler iflasın eşiğine gelmiştir. 2021 yılı içerisinde Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları 4-5 kat artmıştır. Dövizde sağlanan kur düşüşü ne yazık ki malzeme fiyatlarına yansımamıştır. Kağıt ve diğer malzeme giderlerinin yanı sıra asgari ücretin %50 artması basın meslek kuruluşlarına büyük yükler getirirken Ocak ayı başında açıklanması gereken Resmi İlan fiyatları hala belirlenmemiştir. Bu dönemde Basın İlan Kurumu resmi ilanları yerel gazeteler için büyük önem taşımaktadır. Ancak, Basın İlan Kurumu’nda Hükümet kanadının 12 temsilcisinin atanmadığından dolayı, 1 yıla yakın süredir genel kurul toplanamamış ve ilan fiyatı ile ilgili hükümete bir teklif sunulamamıştır. Genel Kurul en kısa sürede toplanmalı ve resmi ilan fiyat tarifesi sütun santim fiyatına en az asgari ücret artışı oranında artış yapılmalıdır. Genel kurulun toplanamaması halinde ise, yeni fiyat tarifesi BİK yönetim kurulu tarafından belirlemeli ve Cumhurbaşkanlığına sunulmalıdır. Tarife takip eden ayda değil Resmi Gazetede yayınlandığı günü takiben yürürlüğe girmelidir. Bu gecikmenin bedelini gazeteler ve bu gazetelerde çalışan meslektaşlarımız ödememelidir.” diye konuştu.

ARA REKLAM ALANI

10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününün önemine değinen Cihangir açıklamasında şunları söyledi; “Bilindiği gibi 10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı. Ancak günümüzde meslektaşlarımız çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından 10 Ocak 1961’den daha iyi haklara sahip değildirler. Örneğin 212 sayılı yasaya göre çalışan meslektaşlarımızın sadace basın kartı alabilenler yıpranma payından yararlanırken basın kartı olmayan meslektaşlarımız yıpranma payından yararlanamamaktadır. Bu durum dahi meslektaşlarımızın büyük hak kayıplarına sebep olmaktadır. Her zaman kamu çıkarını göz önünde tutan, objektif ve doğru habercilik anlayışını benimseyen ve basın etik ilkelerinden hiçbir şekilde ödün vermeyen, özveriyle görevlerini yerine getiren ve meslek hayatları boyunca her türlü fedakârlığı gösteren basın mensuplarımız mutlaka hakettiği değeri almalıdır. Bizler gerek Cemiyet, gerek Akdeniz Gazeteciler Federasyonu ve gerekse Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak yerel basının hakettiği yere gelmesi için her platformda mücadele etmeye devam ediyoruz. Sektörümüzde yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesi, sürekli itibar kaybeden basın mesleğinin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Teknolojik gelişmeler ışığında Ülkemizde medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Sektörümüzde yasal bir mesleki düzenleme olmaması; tehdit ve şantaja dayalı etik dışı haberlerin yapılmasına, birikimine, eğitimine bakılmaksızın dileyen herkesin gazeteci maskesi altında sektörümüzde boy göstermesine neden olmaktadır. Meslektaşlarımız, meslek onurlarını korumak adına mücadele etse de, yasal boşluktan yararlanan çıkarcıların medya sektöründe boy göstermesine engel olamamaktadır. Bu nedenle basın sektöründe öncelikli olarak yasal mesleki düzenleme yapılmalıdır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır. Bu nedenle ülke olarak basının sorunlarını elbirliği ile çözümlemeliyiz. Tarihin her döneminde vatandaşlara doğru ve tarafsız bilgi verme konusunda mücadele eden, basın etik kurallarıyla işini yapmaya çalışan tüm meslektaşlarımın 10 Ocak çalışan Gazeteciler Gününü en içten dileklerimle kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.